Nej tak til tvang og smerter

TVANG OG SMERTE? NEJ TAK!



Børn har samme rettigheder som voksne på Rigshospitalet

TVANG OG FASTHOLDELSE FOR INDLAGTE BØRN ER HELDIGVIS PÅ RETUR

 

Omkring 140.000 børn er indlagt årligt. Og mange flere har deres gang på landets børneafdelinger og i ambulatorier med jævne mellemrum.

 

I dag var min Vera et af dem. Hun skulle have taget en blodprøve.

 

Jeg selv er bloddonor – og jeg er faktisk altid lidt bange de sidste 10 sekunder, før nålen stikkes ind og den lille tube er klar til at lette mig for en halv liter blod.

Men jeg lægger frivilligt arm til – og jeg ved, at det er en god gerning, der er mening med galskaben og andre bliver glade.

 

Vera har fået taget blodprøver umanerligt mange gange. Hun har styr på det – både når hun kan nøjes med at blive prikket i fingeren og så dem, hvor der skal stikkes i armen.

Men hun kan ikke lide det – faktisk er hun ret utryg.

 

Gennem hendes tre første leveår har jeg fastholdt hende hver gang, der skulle tages en blodprøve og andre undersøgelser. Jeg kan slet ikke huske antallet af gange, hvor det er sket.

 

Men jeg kan huske følelsen. Følelsen af at se mit barn have ondt og være i smerter … og i stedet for at hjælpe hende og være hendes stemme, gjorde jeg det modsatte.

 

Indtil en dag, det blev for meget! Jeg husker tydeligt den dag, jeg stoppede en undersøgelse og sagde, at der måtte findes en anden måde at gennemføre den på! Jeg sagde til lægen, der også var tilstede, at jeg så det som et overgreb på min datter, at hun skulle udsættes for tvang, smerter og angstprovokerende procedurer.

 

Og hvor er jeg glad for, at jeg gjorde det! For der gik ikke lang tid, før Vera og jeg blev præsenteret for Gitte Aagaard, der er børnesmertesygeplejerske på Rigshospitalet. Og sikke en gave!

 

Gitte åbnede en verden for Vera, som var fuld af gensidig respekt og anerkendelse.

 

Og Gitte er altid i børnehøjde! Vera elsker hende højt, og det gør jeg også! Og det betyder noget – for hvis man som forældre har en god mavefornemmelse, smitter det gerne af på børnene.

 

Gitte er en del af Videnscenter for Børnesmerter på Rigshospitalet. Og jeg må sige, at dette team fortsat imponerer mig. Jeg vil bestemt opfordre jer til at følge dem på Facebook – på den måde er det nemt at få fakta på bordet, da de jævnligt opdaterer deres side med ny viden og gode artikler.

 

Og der findes en lang række tiltag, man kan gøre for at en undersøgelse, som ikke er behagelig, bliver til en fest. Veras foretrukne er lattergas – og i dag opfandt Gitte den magiske tatovering, der gjorde, at det var ok at trække et plaster af.

Andre børn får altid en MAGISK HANDSKE på, når de skal stikkes. Mulighederne er mange – og som forældre er det din vigtigste opgave at efterlyse andre handlemuligheder end fastholdelse. Og fortæl gerne, hvad du har læst her: På nogle hospitaler glæder børnene sig til at få taget en blodprøve, for det er en fest!

 

Videnscenter for Børnesmerter på Rigshospitalet, er virkelig med på beatet: Det nye indenfor smertelindring/-afledning er Virtual Reality … det glæder Vera sig til at prøve, og jeg tror, at jeg vil lade en lille opfordring falde hos Giv Blod. Mon det kan tiltrække flere donorer?

 

FAKTA OMKRING BØRN OG SMERTER:


  • 25% af alle voksne amerikanere er bange for nåle. Det kan formentlig tilskrives, at de har været udsatte for ubehagelige oplevelser i forbindelse med prøvetagning og vaccinationer som børn.
  • Afledning hjælper beviseligt på børns oplevelser af smerte. Det handler blot om at finde den rette afledningsmetode – og det kan være meget individuelt.
  • Børn aflæser forældrene – både verbalt og non-verbalt. Derfor er det vigtigt at man som forældre lader sig inddrage, så situationen bliver tryg.
  • Der er ulykkeligvis ingen politisk holdning til fastholdelse af børn på landets hospitaler – derfor er fastholdelse af børn hverdagskost på flere børneafdelinger - det er blot Rigshospitalet, der som det første hospital i landet har vedtaget, at man ikke længere fastholder børn. Det kan også vedtages på andre hospitaler, - og DU kan sætte skub i processen ved fortsat at efterlyse sådan en politik på dit hospital.

VIDENSCENTER FOR BØRNESMERTER

Følg Videnscenter for Børnesmerter på Facebook.

Se eksempler på, hvordan de arbejder, tilgange, filosofi og pædagogik. Du bliver også opdateret med ny forsking, gode råd og artikler

Facebook: Hvordan undgår vi fastholdes af børn mod deres vilje